AMD Zacate HTPC on MSI E350IA-E45





I tested throughoutly my new Zacate build. You can find more pictures in previous article (in czech).

Boot times

Windows 7 SP1, XBMC, Splash and monitoring software installed. Lastly, I swapped Kingston V100 SSD for the previous generation V series (Kigston SSDnow 40GB, seq. read 170MB/s, seq. write 40MB/s).

Cold boot (Win 7)27 sec incl. POST which takes about 2 seconds (!)
Cold boot (Ubuntu 11.10)20 sec
Cold boot (OpenELEC)16 sec incl. XBMC start
Waking up from sleep mode2 sec
Waking up from hibernation24 sec
Shutdown (Win 7) 12 sec

The same build with 400GB HDD (Samsung HM400LI) for system instead of Kingston SSD starts up under 46 seconds – that's cool for office work on low-cost PC's, but I don't recommend HDD for HTPC use as it ruins the quietness of the PC. UPDATE: Win8 + 400GB platter HDD = 32 sec cold coot, 11 sec shutdown.

Temperatures

Disassembling a heatsink was the first thing I have done. I found out that embedded 40mm fan is very inefficient - it has too small impact on temperatures...and I don't rate the noise of the fan. When no fan mounted the temperatures are great, it's close to possibility of complete passive cooling. But it's still not perfect, the stock heatsink needs to be replaced for bigger one first. The system is stable even on extreme 99°C, but as you can see in AMD E-350's datasheet, the maximum temperature is 85°C, so I attached a silent 800RPM Scythe KAZE-JYUNI Slim SL fan and lowered RPM's to ~500.
All the values are measured with case cover installed. Btw, the temperatures are changing very quickly according to current APU load, increasing temp of 5 degrees in a few seconds is very common.

fan speed taskGPU+CPUchipset
fanless idle60°C 41°C
fanless 40Mbit 1080p playback (Splash) 86°C 49°C
fanless 100% CPU load99°C56°C
477RPM idle 46°C 31°C
490RPM 40Mbit 1080p playback (XBMC) 55°C 36°C
490RPM 40Mbit 1080p playback (Splash) 58°C 34°C
570RPM 100% CPU load 67°C 36°C
SSDstays totally cool all the time

I wonder if it would be better to fix the fan speed, the results could be more accurate, but my setting better reflects real conditions.

Power consumption

Running win7, idle16 Watts
XBMC main screen20 Watts
XBMC screensaver17 Watts
40Mbit 1080p playback, GPU acceleration enabled21 Watts
100% CPU load26 Watt
Sleep mode??

Mods & other thoughts

  • Great EFI with legacy BIOS-like UI
    PWM adjustment, target temperature
  • POST screen take only 2 seconds (vs. 15sec on my desktop)
  • No MPEG artifacts when seeking HD video
  • You can turn off LED blinking when PC is in sleep mode! The other option is "dual LED". As my Akasa case doesn't include dual polarity LED diode, I tweaked it a little and glued bright red LED behind the present blue one. Now my HTPC shines red when in sleep, and blue when on.
    red/blue test
    red/blue test
    glued together
    glued together
    red/blue connected
    red/blue connected
 

   Thanks! 183   0

Comments

Mac
3   0   Reply
Can I ask where you mounted the fan? on the heatsink or in the case, if the case can you post some pictures, thanks.
Sent 13. 04. 2011 - 21:35
babča
2   0   Reply
I haven't made any pictures with fan installed yet. Well, I didn't mount the fan, I put it freely onto the APU heatsink (with air blowing in). There's no more option to place a 12cm fan anyway.

Akasa closed
Akasa closed
Sent 14. 04. 2011 - 02:02 | profile
Mac
0   0   Reply
And what about the noise, would you say the fan is silent?
Thanks for responding.
Sent 14. 04. 2011 - 22:47
babča
10   0   Reply
I took a pic for you. It's completely silent, even at 2AM Once you install SSD instead of HDD's into your build it's very easy to achieve of an inaudible HTPC.

12cm Scythe
12cm Scythe
Sent 15. 04. 2011 - 01:18 | profile
Mac
0   0   Reply
Thanks so much I will be looking to do a similar build and it is reassuring that you say it is inaudible.
Sent 15. 04. 2011 - 08:11
ShiCola
3   0   Reply
Zdar, mam postaveny podobny HTPC akorat v jinem Case. Resim stejny problem se sleep modem. Navic mam stejny problem i s probouzenim z hibernace. V biosu (v 1.4) je volba pouze S3 a nebo vypnuta podpora sleepu, mam tedy vybrano S3. Z hibernace (volba ve Windows) mam BSOD vzdy, ze sleepu vzdy az za delsi dobu spanku. Pokud to probouzim brzy (jednotky minut) vzbudi se vzdy korektne. Vyresil jsi nejak ten sleep? Je to dost na nic, kdyz manzelka s detma musej vzdy nejdriv koukat na BSOD, pak restart a pak tepve pohadky. Muzes se mi kdyztak ozvat na shicola (na) seznam (tecka) cz, muzem prohodit nejake zkusenosti. Jinak jsem meril spotreba a vcetne satelitni karty mam maximalne 31W, v iddle 28 a ve sleepu 0 (asi to mebere merak).
Sent 01. 05. 2011 - 23:09
babča
4   0   Reply
I did completely clean install onto 400GB legacy HDD, with ACHI enabled, and latest EFI BIOS (v1.5). I installed Windows 7 SP1 64bit from genuine Win7 SP1 DVD, installed all the updates and drivers from MSI site. The sleep button in Start menu was grayed out until I installed AMD Hudson M1 VGA Driver, then I was able to hit Start-Sleep. The screen turns black, power LED starts to blink as normal, but it is not possible to wake it, it always boots from cold.
(I have turned Hybrid Sleep in the Power options off)

SSD vs. HDD, AHCI on/off and SP1 doesn't affect this at all. Don't know what to try next, change RAM modules?
Sent 05. 05. 2011 - 19:39 | profile
Martin
0   0   Reply
Can I ask what SW do you use to measure the temperature? Judging from another forum, you're running Windows (as your question regarding non-functional waking mentioned it) - if it's Speedfan, it reports 2 values for Zacate: CPU & let's say "inside case", wherever it is; while e.g. Aida64 reports 5 values, 2 of them (named "board" & "CPU") correspond (= values are the same) to Speedfan's & 3 other being "1st core", "2nd core" & GPU. Point is - those 3 additional values are different (even from each other sometimes, even if not much) far higher than "CPU" in Speedfan.
I'm talking from my experience with Asus E35M1-M PRO, so this may not align with your system properties entirely, I'd like to know your experience however. Thanks.
Sent 14. 05. 2011 - 18:26
babča
0   0   Reply
I've used HWMonitor, you can open screenshots from Temperatures table, there are links in Task column
Sent 14. 05. 2011 - 18:55 | profile
Martin
0   0   Reply
I've tried that also, yesterday btw. Reports incorrect values = values reported do not correspond either to Speedfan nor to Aida64 (which can probably be taken as a reference). Higher (by a small margin) values.
PS: seems like your screenshots are gone..
Sent 15. 05. 2011 - 11:59
Martin
0   0   Reply
whoa, now those screenshots are back again
Sent 15. 05. 2011 - 12:00
Anatoly
0   0   Reply
Hi!
How can you get 2sec bios post screen? I have the same MB, bios v1.5. But the post is much longer...
Sent 26. 07. 2011 - 03:27
babča
0   0   Reply
Is your system SSD only? Maybe your HDD needs to spin up its platters first.
Sent 26. 07. 2011 - 10:25 | profile
Anatoly
0   0   Reply
That was PS/2 keyboard... Changed to USB and now the post takes 2sec!
Now I have 5sec black screen before post. My suggestion that is time for spinning HDD or for initialize video through HDMI.
Sent 08. 08. 2011 - 08:49
babča
0   0   Reply
babča (may 2011) napsal:
I can't get sleep mode to work. Any suggestions?

The screen turns black, power LED starts to blink as normal, but it is not possible to wake it, it always boots from cold.

Finally I got this to work! The Kingston HyperX RAM modules pictured in the case are 1600Mhz ones, but AMD Brazos platform officially supports max. 1066Mhz frequency. When I looked at a RAM setting in BIOS, it said 1333Mhz (BIOS choosed this automatically). I decreased the value to 1066 and voila! Sleep mode works like a charm
Sooo simple and this took me a few months to figure out...
Sent 05. 09. 2011 - 12:19 | profile
Aleš
0   0   Reply
Ahoj, sice už to tady delší dobu nežije, ale zkusím to (a ještě si dovolím používat češtinu). Nejdříve musím pochválit a poděkovat za všechny kapitoly o HTPC - jsou velice inspirativní. Nedávno jsem také pořídil HTPC se stejnou základní deskou (MSI E350IA-E45). Je v krabici CFI A6719 s vestavěným 150W zdrojem. Zdroj jsem otevřel, odstranil všechny původní ventilátory, vyrobil velkou díru ze shora skříně a pod ní umístil 12cm větrák SCYTHE SY1225SL12L. Ucpal jsem většinu výdechů tak, aby vzduch proudil ven přes zdroj a přes magnetický disk. Disky mám dva, jeden na systém - SSD A-Data Premier Pro SP600 a jeden na data - 3,5'' WD blue. Loguju do paměti, abych zbytečně neopotřebovával SSD disk. OS používám Arch Linux se sytemd, který hlásí náběh samotného systému do multi-user režimu pod 3,5 sekundy. Potom ještě nabíhá LXDE a XBMC (což trvá méně než další 1 sekundu). Bohužel od stisknutí power tlačítka do náběhu XBMC uplyne cca 21 sekund. Což znamená, že inicializace HW trvá přes 16 sekund, než vůbec začne nabíhat OS. Proto bych se rád zeptal: jakým kouzlem/nastavením v biosu si docílil boot Openelecu za 16 sekund? Ještě bych asi měl říct, že používám boot přímo z UEFI bez dalšího zavaděče. Další dotaz se týká spotřeby. U svého HTPC jsem naměřil cca 30W v XBMC main screen a cca 37W při přehrávání MKV 1080p level 5. Je pravda, že mám navíc 3,5'' rotační disk, externí USB BlueRay Mechaniku a USB TV kartu Evolve Venus a nejspíš i méně účinný zdroj, ale že by to udělalo 15w navíc? Měřil jsem Watmetrem z Tchiba (ano opravdu se tam neprodává jen káva ). Jinak ventilátor řídí deska a pro dosažení 60°C na procesoru ho roztáčí na cca 600 otáček. Můžeš se prosím vyjádřit k tomu času bootu a spotřebě? Díky moc!
Sent 09. 02. 2013 - 20:20
Handojo
0   0   Reply
Hi

Do you document the "step by step" in removing the Heatsink and changing with the new one ?

Thanks
Sent 14. 08. 2013 - 16:46
babča
1   0   Reply
Hi Handojo, you can remove the blue heatsink cover simply by a flat head screwdriver. The cover is fixed to it with a double-sided tape.

AMD fan replacement
AMD fan replacement
Sent 14. 08. 2013 - 17:05 | profile
babča
0   0   Reply
Aleš: Díky. A nějak jsem tě přehlídl Ano, spotřebu je třeba brát orientačně, také jsem měříl levným měřákem za pár stovek. Dnes mám sice už dražší Voltcraft, má víc funkcí jako logování na SD kartu, ale jestli i měří přesněji toť otázka. Kdybych neměl sestavu a měřák na dvou různých lokalitách tak bych to změřil znovu, ale nepůjde to. Když to vezmeme aspoň teoreticky:
1) měřáky měří při nízkých odběrech hrozně orientačně. Odporová výhybka je dimenzovaná obvykle na 3000W.
2) linux obecně má horší management spotřeby, jdině na windows se využívá všech fíčur. Já měřil XBMC právě na win, prozkoumat vliv OS mě nenapadlo.
3) zdroj i destička s DC-DC měniči je v mém případě dimenzována na 80W, je pravděpodobné, že při spotřebě kolem 20W je moje napájení efektivnější, než tvoje.
3) samotné komponenty na spotřebě přidají pár wattíků, dohromady se to napočítá
SSD = +1W
HDD wd blue = +6W
TV karty žerou hodně. Moje satelitní brala >30W. Tento je do usb takže +2.5W.
to jsou čisté spotřeby samotných komponent, ještě vynásobit efektivitou a nepřesností měřáku a linuxem a jsme na podobných číslech jak máš ty, proč ne.

Kouzlo nabíhání. No nejspíš máš na desce napíchnutých moc periferií. Odpoj všechno, zapoj nějaký bootovatelný flash disk a zkus. Jen samotný spin-up HDD trvá kolem 7 sekund, při zapnutí deska čeká než se HDD ozve jako ready.

"Opotřebovávat disk" – zbytečné starosti fakt. Ke všem SSD se odjakživa chovám nejškareději jak to jde a není náznaku že by se to někomu nelíbilo. I můj nejstarší a na dlouhou dobu cenově nepřekonatelný superlevný 40GB kingston 4 roky zaplý v pc nonstop, volný sotva gigabajt – žádný problém.
Sent 12. 05. 2014 - 00:03 | profile